Kesi Yeri Fıtığı (İnsizyonel Herni)

Kesi yeri fıtığı, karın bölgesinden geçirilen ameliyat yerlerinde meydana gelen fıtıklardır. Geçirilen ameliyat sonrası oluşan yara, karın duvarındaki bağ dokunun zayıflamasına neden olur, bu sebepten dolayı bağırsağın bir kısmı ya da yağ dokusu karın duvarından dışarı çıkabilmektedir. Geçirilen ameliyattan aylar ya da yıllar sonra insizyonel fıtık oluşabilir. Her 10 karın ameliyatından 1’inde, insizyonel fıtık oluşabilmektedir.

Kesi Yeri Fıtığı Sebepleri

  • Kansızlık ve şeker hastalığı gibi kronik hastalıklar
  • Kollajen doku hastalığı
  • Kanser
  • Kronik kabızlık
  • Ağır efor gerektiren işlerde çalışma
  • Ağır egzersiz
  • Kronik öksürük

    Kesi Yeri Fıtığı Belirtileri

    Ayakta durma, öksürme ya da ıkınma sırasında karın içindeki basıncın artmasına bağlı olarak ameliyat olunan bölgede şişme meydana gelir. Bu tip fıtıklar hızla büyüyebileceği için fark edilmesi durumunda zaman kaybetmeden tedavi edilmelidir.

    Kesi Yeri Fıtığında Tanı

    Tanı genelde fizik muayene ile konulur. Ancak bazı durumlarda batın ultasonu yada bilgisayarlı tomografi gibi iler tetkiklere ihtiyaç duyulabilir.

    kesi-yeri-fitiginda-tani

    kesi-yeri-fitigi-tedavisi

    Kesi Yeri Fıtığı Tedavisi

    Kesi yeri fıtığı tedavi yöntemi cerrahi onarımdır. Farklı cerrahi teknikler bu fıtık türü için tanımlanmıştır. Genel olarak açık ve laparoskopik (kapalı) yöntemler başlığı altında ikiye ayrılır.

    Açık Yöntem

    Genel (tam uyutma) ya da spinal (belden uyuşturma) anestezi altında önceki kesinin çevresinden yapılan kesik ile fıtık kesesi bulunup karın içine gönderilir. Fıtığın büyüklüğüne bağlı olarak dikişle veya özel sentetik yamalar ile onarım yapılabilir. 

    Laparoskopik (Kapalı) Yöntem

    Karın bölgesinden yapılan birkaç küçük kesikten yerleştirilen özel cihazlar ile ameliyat gerçekleştirilir. Büyük fıtıklarda bile güvenle uygulanabilir. Batın için yapışıklıklar olabileceği için bu yöntem dikkatli bir şekilde uygulanmalıdır. Uygulanan kesikler daha küçük, ağrı daha az, normal yaşantıya dönüş daha hızlı olur.

    Sosyal Medyada Paylaş:

    Bunlar da İlginizi Çekebilir

    gobek-fitigi-umbilikal-herni
    Göbek Fıtığı (Umbilikal Herni)

    Göbek fıtığı, göbek çukurunun bulunduğu yerden veya hemen çevresinden bağırsakların dışarı doğru çıkması sonucu oluşan f…

    Devamını Oku
    mide-kanseri
    Mide Kanseri

    Tüm kanserler arasında en sık karşılaşılan 4. kanser olan mide kanseri, midenin herhangi bir bölgesine yerleşen ve genel…

    Devamını Oku
    adrenal-bezi-surrenal-bez-bobrek-ustu-bezi
    Adrenal Bezi (Surrenal Bez, Böbrek Üstü Bezi)

    Böbrek üstü bezleri, her iki böbreğin üst kısmına yerleşik olarak bulunurlar. Karın bölgesinin arkasında ve diğer karın …

    Devamını Oku

    Ne Aramıştınız?