Tiroid Nodülü

Tiroid nodülü; tiroid dokusu içinde farklı yapı, sayı ve büyüklükte olabilen yumru ya da kitlelerdir. Milimetrik boyuttan birkaç santimetre büyüklüğü kadar değişen çaplarda olabilirler. Sayıları ise tek olabileceği gibi (nodüler guatr) çok sayıda (multinodüler guatr) her iki tiroid lobunu dolduracak kadar artabilir.

Yapılan ultrasonografik çalışmalarda toplumun %20-76’ında en az bir tiroid nodülü tespit edilmiş olmasına rağmen bunların sadece %5-14’ünde kanserleşme görülmektedir.

Rutin tıbbi muayene sırasında keşfedilene kadar tiroid nodülü olduğu çoğu zaman bilinmemektedir. Bazen başka bir sağlık nedeninden dolayı yapılan bir tarama sırasında ortaya çıkarabilmektedir. Genelde büyük boyutlara ulaşıp bası bulgusu ve kozmetik rahatsızlık vermedikleri sürece hastalar tarafından fark edilemezler.

Tiroid Nodülü Neden Olur?

Tiroid nodülü nedenlerine bakıldığında, iyot eksikliğinin ortaya çıktığı görülmektedir. İyot eksikliği yaşayan kişilerde tiroid nodülü görülme sıklığı artmıştır. Tiroid nodülüne neden olan farklı faktörler de bulunmaktadır. İleri yaş, aşırı kilo, genetik nedenler, ailedeki tiroid öyküsü tiroid nodülüne neden olmaktadır.

Tiroid Nodülü Olanlar Nelere Dikkat Etmeli?

Tiroid nodülü kişide rahatsızlık veren birçok belirtiye yol açmaktadır. Nodülün büyüme oranı, dışarıdan bakıldığında görüntünün bozulma oranıyla bağlantılıdır. Bu nedenle tiroidlerinde yani boyun bölgesinde bir şişlik, hassasiyet, ağrı, yutkunamama gibi sorun hisseden kişiler mutlaka uzman bir doktora görünmelidir. Tiroid nodülü olduğu belirlenen hastalar da günlük yaşamlarında iyottan ve iyotlu gıdalardan uzak durmalıdır. Sigara, alkol, fazla çay-kahve gibi kötü alışkanlıklardan da kaçınılmalıdır.

 

tiroid-nodulu-belirtileri

 

Tiroid Nodülü Kimlerde Daha Sık Görülür?

Tiroid nodülü, kadınlarda erkeklere oranla daha sık görülmektedir. İlerleyen yaş ile birlikte tiroid nodülü görülme sıklığı artmaktadır. 50 yaş üzeri kişilerde daha çok görülmekte, hatta 70 yaşından sonra görülme oranı %70’e kadar çıkmaktadır. Tiroid nodülleri aynı zamanda ailesinde bu hastalık öyküsü bulunanlarda görülmektedir. Tiroid bölgesine yani baş veya boyun kısımlarına ışın tedavisi almış hastalarda ve iyot eksikliği yaşanan bölgelerde bulunan kişilerde nodül görülme riski daha fazladır.

Tiroid Nodülü Çeşitleri

Tiroid nodülü çeşitleri, tiroid bezinin içindeki nodüller yapılara göre üç çeşitte bulunmaktadır. Nodüller içi sıvı dolu veya katı olan kitlelerdir. Katı kıvamlı, yarı katı yarı sıvı kıvamlı, sıvı içerikli nodüller olarak sıralanmaktadır.

Tiroid nodülleri bir yandan hormon salgılama durumlarına göre de değerlendirilebilmektedir. Sıcak, ılık, soğuk olarak adlandırılan bir sınıflandırma da bulunmaktadır. Sıcak tiroid nodülleri normal bir tiroid dokusuna göre daha fazla hormon üretmektedir. Ilık tiroid nodülleri normal bir tiroid gibi hormon üretmektedir. Soğuk tiroid nodülleri de normalden daha az seviyede hormon üretmektedir. Sıcak nodüller fazla hormon üretiminden dolayı hipertiroidi denilen duruma neden olmaktadır. Tiroid sintigrafisi ile anlaşılan bu durumda daha fazla hormon üreten bölgeler daha koyu renkte karşımıza çıkmaktadır.

 

tiroid-nodulunde-tani

 

Tiroid Nodülü Belirtileri

Tiroid nodülü bazen semptomlar aracılığıyla anlaşılabilirken bazen de rutin muayene sırasında anlaşılmaktadır. Çoğunlukla boyun bölgesindeki şişkinlik ve rahatsızlık ile kendisini göstermektedir.

  • Boyunda şişlik ve dolgunluk
  • Boyunda rahatsızlık hissi
  • Ses tellerine giden sinire basıya bağlı ses kısıklığı ya da seste çatallanma
  • Soluk borusuna ya da yemek borusuna basıya bağlı, nefes darlığı ya da yutma güçlüğü
  • Aşırı hormon salgılamaya bağlı, hipertiroidizm bulguları

Sıcak tiroid nodülleri aşırı hormon ürettikleri için kişide hipertiroidizm belirtileri görünmesine yol açabilmektedir. Kas güçsüzlüğü, kalp çarpıntısı, regl düzeni bozulması, hormon üretiminin aşırılığı nedeniyle metabolizmanın hızlı çalışması ve buna bağlı kilo kaybı gibi belirtiler görülebilmektedir.

Tiroid Nodülünde Tanı

Tiroid nodülü teşhisinde öncelikle tıbbi öykü ve fizik muayene yapılmalıdır. Tiroid fonksiyon testleri ile (T3, T4, TSH) nodülün fonksiyonu hakkında bilgi edinilmeye çalışılır. Tiroid ultrasonu ile nodül varlığı, yapısı, sayısı, boyutları, kanlanması ve kireçlenme olup olmadığı değerlendirilir. Eğer ultrason ile yapılan değerlendirmede şüpheli görünüm saptanırsa, tiroid ince iğne aspirasyon biyopsisi (T-İİAB) ile doku tanısı alınır. Biyopsi sonrasında sonuç iyi huylu çıkarsa hastanın durumuna göre takip edilir ancak kötü huylu yani kanser riski bulunuyorsa cerrahi işlem gerekmektedir.

Tiroid Nodülünde Tedavi

Tiroid nodülü tedavisinde küçük, fonksiyon göstermeyen ve ultrason bulguları şüpheli olmayan nodüller 3-6 ay aralıklarla takip edilmektedir. Takip sırasında TSH ölçümü yapılmakta ve görüntüleme teknikleri yardımıyla boyut ve özellikler değerlendirilmektedir.

Nodül çapı büyüme gösterirse, hasta bu durumdan şikayetçi ise, bası bulguları ortaya çıkmaya başlarsa, ultrasonda şüpheli görünüm mevcutsa ya da T-İİAB’de kanser şüphesi rapor edilirse ameliyat ile dokunun alınması önerilir.

 

tiroid-nodulu-ameliyati

 

Tiroid Nodülü Ameliyatı

Tiroid nodülü ameliyatı, nodülün 2 cm’den büyük olduğu durumlarda veya sıcak nodülün çok sayıda olduğu durumlarda uygulanabilmektedir. Hasta durumdan şikayetçi ise, ağrılı bir durum varsa, kanser şüphesi bulunuyorsa yine ameliyat uygulanabilmektedir. Bazı durumlarda önce ilaç tedavisi ile hormon dengesi sağlanıp sonrasında cerrahi işlem uygulanmaktadır.

Tiroid nodülü ameliyatında, tiroid lobu veya tiroidin tamamı çıkarılabilmektedir. Eğer tiroid kanseri görülüyorsa, kanserin yayıldığı çevre dokular da temizlenmelidir. Tiroid nodülü ameliyatı açık cerrahi kapalı cerrahi (izsiz ya da endoskopik) olarak yapılabilmektedir.

İlgili içerik: Paratiroid Bezi

Tiroid Nodülü ile İlgili Sık Sorulan Sorular

Tiroid Nodül kaç mm olursa tehlikelidir?

Tiroid nodülü normal boyutu 1-2 cm olarak bilinmektedir. Eğer 2 cm üzerine çıkarsa dışardan bakıldığında görünür hale gelmektedir. 3 cm üzeri tiroid nodülleri mutlaka ameliyatla alınmalıdır.

Boğazdaki nodüller tedavi edilmezse ne olur?

Tiroid nodüllerinin alınması veya tedavi edilmesi gerekiyorsa ancak tedavi aksatılıyor ya da yapılmıyorsa; kansere dönüşme riski yüksek olabilmektedir.

Tiroid nodülü kendi kendine geçer mi?

Tiroid nodüllerinin bir kısmı iyi huyludur ve hastayı rahatsız etmemektedir. Bu nodüller tedaviye ihtiyaç duymaz, sadece düzenli kontrol gerektirir.

Tiroid nodülü olan ne yememeli?

Tiroid nodülü olan hastalar iyotlu besinlerden, çay-kahve gibi içeceklerden soya ve glutenden uzak durmalıdır.

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

guatr
Guatr

Guatr, en yaygın görülen tiroid hastalıklarından biridir. Tiroid bezinin şişmesine ve büyümesine verilen isimdir. Tiroid…

Devamını Oku
tiroid-kanseri-tedavisi
Tiroid Kanseri Tedavisi

Tiroid kanseri tedavisi için ilk yöntem cerrahi tekniklerin kullanılması ile tiroid bezinin tamamının ya da bir kısmının…

Devamını Oku
izsiz-kapali-tiroid-ameliyati
İzsiz Kapalı Tiroid Ameliyatı

İzsiz kapalı tiroid ameliyatı, tiroid bezinin sorunsuz bir şekilde alınması ile sonuçlanmakta olan ameliyatın sonrasında…

Devamını Oku

Ne Aramıştınız?