Guatr kanseri, doğru teşhis ve tedavi uygulandığında büyük oranda iyileşme göstermektedir. Tiroid bezindeki hücrelerin kansere dönüşmesi ile birlikte oluşan bir durumdur. Genelde boyunda bir kitle veya tiroid bezi içerisinde bir nodül olarak görülmektedir. Nodülün boyutu bir bezelye tanesi kadar ya da ceviz kadar büyüklüğe sahip olabilmektedir. Hücreler kümeleşmekte ve bir topluluk oluşturarak hastalığı ortaya çıkarmaktadır. Hormon salgısı olmayan ve hormon salgılayan olarak ikiye ayrılmaktadır.
Hormon salgısı olmayan tipin ciddiye alınması gerekmektedir. Çünkü bunlarda kanserleşme ihtimali daha yüksektir. Bundan dolayı en kısa zamanda biyopsi ile kontrol edilmesi gerekmektedir. Bu sayede kanserleşme olup olmadığı anlaşılabilmektedir. Bu durumda sigara ve alkolden uzak durulması, tiroid ultrasonografisinin çektirilmesi ve sağlıklı besinlerin tüketilmesi önem taşımaktadır.
Guatr Kanseri Nedir?
Guatr Kanseri Nedir? Tüm kanser türlerine bakıldığında en az görülen kanser tipi olduğu gözlemlenmektedir. Aynı zamanda tedaviye en çok olumlu cevap veren kanser türü olarak da bilinmektedir. Over kanserinden sonra en sık görülmekte olan endokrin kanseri olarak gözlemlenmektedir. Kanser vakalarının tamamının yalnızca %1’lik kısmını bu kanser oluşturmaktadır.
Çocuklarda nadiren görülen bir durumdur. Yirmili yaşlardan sonra görülme ihtimali artmaktadır. Ayrıca kadınlarda erkeklerden daha sık görülen bir kanser türüdür. Bu kanser türü cerrahi yöntemler ile tedavi edilebilmektedir. Tiroid bezinin bir kısmı veya tamamı alınmaktadır. Bu sayede kanserli hücreler temizlenmektedir.
Guatr Kanseri Belirtileri Nelerdir?
Guatr Kanseri Belirtileri Nelerdir? Bu kanser türü genelde belirti vermemektedir. Tesadüfen tespit edilebilmektedir. Nadiren boyunda kitle, ses kısıklığı veya yutma güçlüğü gibi durumlara yol açabilmektedir. Bazı durumlarda ise zehirli guatr oluşumu meydana gelebilmektedir. Günümüzde hastalığın tespit edilebilmesi için kullanılan en etkili yöntem ultrasonografidir.
Tiroid bezlerinde nodül varlığı fark edildiğinde şüphe duyuluyor ise biyopsi uygulanabilmektedir. Biyopsi ile birlikte kanserli bir hücre olup olmadığı belirlenmektedir. İyi huylu nodül tespit edilirse hastanın durumu takibe alınmaktadır. Kötü huylu nodülde ise tedavi başlatılmaktadır. İlk evrelerde belirti vermeyen kanser, ilerleyen dönemlerde şu belirtileri oluşturabilmektedir:
- Boyunda şişlik ve yumru
- Ses kısıklığı
- Yutma güçlüğü
- Kemik erimesi
- Nefes almada zorluk
- Boyundan kulaklara doğru ağrı oluşumu
- Yorgunluk
- Kilo artışı
- Sinirlilik
- Cinsel isteksizlik
Guatr Kansere Dönüşür mü?
Guatr Kansere Dönüşür mü? Tiroid bezine bağlı olarak gelişen 3 farklı hastalık bulunmaktadır. Bunlar guatr, tiroid iltihaplanması ve guatr kanseri olarak bilinmektedir. En sık görülen durum ise tiroid nodülleridir. İyottan fakir beslenme tarzını benimseyen kişilerde bu durum daha sık ortaya çıkmaktadır. Kadınlarda bu durumun ortaya çıkma ihtimali erkeklere oranla daha yüksektir. Bir veya birden fazla yumru bu bölgede yer alabilmektedir.
Bölgede bulunan nodüller bazı durumlarda kanserli hücreleri barındırabilmektedir. Böyle bir durumun anlaşılabilmesi için biyopsi uygulanmasına gerek duyulmaktadır. Biyopsi ile birlikte iyi huylu veya kötü huylu olan kitle anlaşılabilmektedir. Guatrın kansere dönüşme ihtimali bulunmaktadır fakat bu duruma oldukça nadir rastlanılmaktadır. Ayrıca bu kanser oldukça başarılı bir şekilde tedavi edilebilen kanserler arasında yer almaktadır.
Guatr Kanseri Tedavisi
Guatr kanseri tedavisi için uygulanan en etkili yöntem cerrahi tedavidir. Bazı durumlarda tiroid bezinin yalnızca bir kısmı çıkarılmakta bazılarında ise tamamı çıkarılmaktadır. Tamamının çıkarılması oldukça güvenli bir yöntemdir. Çünkü bu yöntem ameliyattan sonra tekrarlama ihtimalini azaltmaktadır. Operasyonun süresi hastanın durumuna bağlı olarak değişim gösterebilmektedir. Genel anlamda başarılı sonuçlar elde edilen bir ameliyat yöntemidir ve hasta bir gece hastanede yatırıldıktan sonra taburcu edilmektedir. Riskleri ise nadiren görülmektedir.