Hiperparatiroidizm

Hiperparatiroidizm, paratiroid bezlerinin aşırı aktivite göstermesi olarak tanımlanmaktadır. Aşırı miktarda paratiroid hormonu üretilmektedir. Bu hastalıkta paratiroid bezlerinden bir ya da daha fazlası kanda bulunan kalsiyum seviyeleri ile ilişkisi olarak aşırı hormon üretilmektedir. Bu şekilde uygunsuz bir davranış gerçekleştirilmektedir. Paratiroid bezleri kanda bulunan kalsiyum seviyesi normal olduğu ve hormon üretmeleri gerekmekte iken aşırı miktarda hormon üretmeye devam etmektedir.

Aşırı derecede aktif olan bu bezler tarafından paratiroid hormonunun aşırı üretimi bireyin sağlığını olumsuz anlamda etkileyebilmektedir. Bireyin yorgun ve halsiz hissetmesine neden olmaktadır. Pek çok ciddi problem bu şekilde ortaya çıkabilmektedir. Fakat bu durum cerrahi yöntemler ile birlikte normal bir hale getirebilmektedir.

Hiperparatiroidizm Nedir?

Hiperparatiroidizm Nedir? Bu durum paratiroid bezinin aşırı çalışması olarak bilinmektedir. Paratiroid hormon vücutta kalsiyum dengesini sağlamaktadır. Normalde kan kalsiyum seviyesindeki azalma bu hormonun salgısının artmasına neden olmaktadır. Böylelikle kalsiyum seviyesi hızla normale dönmektedir. Paratiroid hormon, paratiroid bezleri ismi verilen küçük bezler tarafından salgılanmaktadır. Tiroid bezlerinin arkada kısmında 4 adet bu bezlerden bulunmaktadır.

Aşırı çalışma gösterebilen bezler, birçok hastalığın ortaya çıkmasına neden olabilmektedir. Hemen her yaşta görülebilen bir durum olduğu bilinmektedir. Fakat genelde 50 ile 60 yaş aralığında daha sık görüldüğü bilinmektedir. Biyokimya testlerinin yaygınlaşması ile birlikte daha sık tespit edilebilmektedir. Kadınlarda daha sık görülen bir durumdur.

hiperparatiroidizm-nedir

hiperparatiroidizm-nedenleri-nedir

Hiperparatiroidizm Nedenleri Nedir?

Hiperparatiroidizm Nedenleri Nedir? Aşırı miktarda hormon üretiminin en sık görülen nedenlerinden biri iyi huylu bir tümörün oluşumu olarak gözlemlenmektedir. Bezlerden bir tanesinin bu şekilde büyümesine paratiroid adenom ismi verilmektedir. Bu duruma neden olan hastalık ise primer hiperparatiroidizm olarak adlandırılmaktadır. En sık meydana gelen durum ise paratiroid bezlerinden birinde gelişmekte olan bir adenomun tüm hormonu sentezlemesidir. Adenom dışında yüksek kalsiyum seviyelerine uygun yanıt veren diğer 3 bezin ise etkinliği normal durumdadır.

Kontrol dışı olan bez nadiren kanserli olabilmektedir. Adenom da olsa kanserli de olsa kan dolaşımına anormal oranlarda kalsiyumu salgılayarak pek çok dokuda hasar oluşturmaktadır. Bu şekilde vücuda yavaş yavaş zarar vermektedir.

Hiperparatiroidizm Belirtileri

Hiperparatiroidizm belirtileri arasında en sık görülen vücut ağrılarıdır. Ayrıca damarlarda kireçlenme ve taş gelişimine neden olmaktadır. Aşırı kalsiyum üretimi ile birlikte hastalarda kemik erimesi meydana gelebilmektedir. Aynı zamanda kemik kırıkları gibi şikayetler de oluşum gösterebilmektedir. Kanda yüksek kalsiyum seviyesi midenin ve pankreasın iç tabakasına zarar verebilmektedir. İltihaplanma ve taş gelişimine de neden olabilmektedir.

Yüksek kalsiyum miktarının bir diğer sık görülen etkisinin ise böbrek taşları olduğu gözlemlenmektedir. Dokuda fazla kalsiyum miktarı olduğundan dolayı kireçlenme meydana gelebilmektedir. Hatta bu durumda kemik karakterine bürünebilmektedir. Mutlaka tedavi edilmesi gereken bir durumdur. Eğer tedavi edilmez ise zaman geçtikçe pek çok sorunun oluşmasına neden olmaktadır.

hiperparatiroidizm-tedavisi

hiperparatiroidizm-tedavisi

Hiperparatiroidizm Tedavisi

Hiperparatiroidizm tedavisi cerrahi yöntemler ile gerçekleştirilmektedir. Cerrahi işlem ile aşırı çalışan adenom veya kanserli olan doku çıkarılmaktadır. Başarı oranı yüksek olan bir ameliyattır ve tedavi ile birlikte hastanın ağrıları veya ortaya çıkan hastalıkları zamanla iyileşme göstermektedir. Ancak bu durum tedavi edilmediğinde belli başlı hastalıklara neden olmaktadır. Bu hastalıklar arasında ciddi osteoporoz ve osteopeni gibi durumlar bulunmaktadır. Bunula birlikte kemik kırılması, böbrek taşları, peptik ülser, pankreatit, sinir sistemi yakınmaları gibi durumlar meydana gelmektedir.

Oldukça ciddi bir duruma dönüşebilmektedir. Bundan dolayı şüphelenildiğinde kontrol ettirilmesi önerilmektedir. Eğer aşırı çalışma gösterdiği tespit edilir ise kısa sürede tedavisine başlanması gerekmektedir.

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

paratiroid-adenomu-nedir
Paratiroid Adenomu Nedir?

Paratiroid adenomu nedir? Paratiroid bezinin tiroid bezlerinin arkasında yer aldığı görülmekte ve boyunun 2-3 mm civarın…

Devamını Oku
paratiroid-bezi
Paratiroid Bezi

Paratiroid bezi, tiroid bezinin arka kısmında bulunmakta ve vücuttaki kalsiyum düzeyini kontrol etmektedir. 4 adettir ve…

Devamını Oku
izsiz-paratiroid-ameliyati-nedir
İzsiz Paratiroid Ameliyatı Nedir?

İzsiz Paratiroid Ameliyatı Nedir? Ameliyat esnasında bezlerin tamamının ya da bir kısmının çıkarılması gerekmektedir. Uy…

Devamını Oku

Ne Aramıştınız?