Meme Kisti

Memede oluşan kistler bazı kişilerde mikrokist ismi verilen çok küçük yapılar şeklinde görülür. Bazı kişilerde ise fiziki muayene ile tespit edilebilecek kadar büyük olabilir. Bu kistler ise makrokist olarak adlandırılır.

 

Memede Kist Nedir?

Memede ki süt kanallarından kaynaklanan memedeki içi sıvı dolu keseciklerdir. Fibrokistik meme dokusu toplumda kadınların %65 görülmektedir. Meme kistleri genellikle kanserleşmez ve kanser öncüsü lezyonlar olarak değerlendirilmezler. Memede oluşan kistler sıvı birikiminden kaynaklanır ve vücuttaki hormon düzeylerinde yaşanan dalgalanmalardan dolayı oluşabilir. Bu kistlerin kesin nedeni tam olarak bilinmemektedir. Çoğunlukla 40’lı yaşlarında olan kadınlarda görülen bu kistler erkeklerde de görülebilir.

Memede Kist Nedenleri

Özellikle menopoz öncesi 50 yaş altı kadınlarda görülme sıklığı daha fazladır. Bazen meme başı akıntısı, ağrı şikayetiyle birlikte görülür. Adet dönemi büyüme ve ağrıda artış veya azalma olabilir. Genellikle meme hassasiyeti ve ağrı, memede dalgalanma hissi veren kabarıklıklar ve kabalaşmış meme dokusu bulguları vardır. Menopoz sonrası görülmesi oldukça seyrektir ancak menopoz sonrası hormon tedavisi alan kadınlarda görülebilir.

Tedavi seçenekleri arasında medikal ve cerrahi seçenekleri bulunmaktadır. Uzman hekimlerce bu kitleler araştırılıp tedavi edilmelidir.

Memede Kist Belirtileri

Meme kistlerinin en belirgin belirtileri arasında ele gelen dokulardır. Bu kistler yoğun ağrı yapabilir. Regl öncesi dönemde ağrı ve ödem artışı artar ve regl sonrasında bu durumlar normale dönebilir. Bazı kadınlarda ağrı hisleri regl döneminden bağımsız da devam eder. Meme kistleri ağrısız da olabilir ancak çevre dokulara baskı yaparak rahatsızlık verebilir. Meme başında akıntı ve hassasiyet de belirtiler arasında yer alır.

Memede Kist ve Kitle Arasındaki Farklar

Kitleler, meme ve çevresi de dahil olmak üzere bedenin herhangi bir noktasında görülebilen ve farklı dokulardan oluşabilen bezelerdir. Kistler ise içinde sıvı ya da yarı katı doku olan küçük yumru ya da keselerdir. Memede görülen her kitle kist değildir. Memede görülen kitleler iyi huylu tümör, meme kanseri kanser, yağ bezesi ya da apse de olabilir.

meme-agrisi

meme-muayenesi

Memede Kist Türleri Nelerdir?

Kist duvarının yapısı değerlendirmede önem taşır. Kist duvarı düzenli, oval yada yuvarlaksa buna basit kist denir. Genellikle, iyi huyludur, kesin tanı ise meme ultrasonografisi ile konur. Büyük kistlerin içeriği tedavi amaçlı iğne ile boşaltılabilir. Kompleks kist ve şüpheli durumlarda iğne biyopsisi gerekebilir.

Memede Kist Nasıl Teşhis Edilir?

Memede kisti teşhis etmek için meme ultrasonu veya mamografii tetkiki uygulanabilir Eğer görüntüleme yöntemleri yeterli görülmezse ince iğne aspirasyonu veya meme biyopsisi yapılabilir. Çoğu durumda mamografi sayesinde hem küçük hem büyük kistler saptanabilir. Mikrokist denilen küçük kistlerin ise mamografi ile teşhisi zor olabilir. Göğüs ultrasonu ile göğüsteki yumrunun içeriğinde ne olduğu anlaşılır. Yumrunun içerisinde sıvı bulunup bulunmadığı ve katı olup olmadığı tespit edilir.

Memede Kist Tedavisi Nedir?

Meme var olan kistin tedavisi için hangi yöntemin uygulanacağı kistin durumu ve ilerleme durumuna göre değerlendirilir. Kistlerin çoğu zaman tedaviye gereksinim duyulmadan kendiliğinden kaybolduğu bilinmektedir. Kist küçülmüyorsa ya da kaybolmuyorsa mutlaka tedavi uygulanmalıdır. Kistin içindeki sıvı ince iğne aspirasyonu ile alınabilir. Doğum kontrol haplarının kullanımı da kistler için bir seçenektir. Pek tercih edilmekle birlikte bazı kistler için cerrahi müdahale de uygulanmaktadır.

Memede Kist Kansere Yol Açar mı?

Memede görülen kistler, memede bulunan basit meme kistleri olarak değerlendirlir ve bu kistler iyi huylu lezyonlardır. Bu kistler meme kanserine dönüşmezler ancak takip edilmeleri gerekmektedir.

 

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

kotu-huylu-meme-kisti
Kötü Huylu Meme Kisti

Kötü huylu meme kisti, son dönemde en sık merak edilen konular arasında yer almaktadır. Memede ele gelen kitleler meme k…

Devamını Oku
meme-kanseri
Meme Kanseri

Meme kanseri, meme dokusundaki hücrelerde gelişen kanserlerdir. Meme kanseri kadınlarda görülen kanser tipler arasında b…

Devamını Oku
meme-apsesi
Meme Apsesi

Meme apsesi (mastit); meme dokusunun iltihaplanmasıdır. Meme ağrısı, memede şişlik, ısı artışı, kızarıklıkla kendini bel…

Devamını Oku

Ne Aramıştınız?