Kötü huylu meme kisti, son dönemde en sık merak edilen konular arasında yer almaktadır. Memede ele gelen kitleler meme kanserinin belirtisi olabilmektedir. Bundan dolayı hastalar kitleyi hissettiğinde endişeye kapılabilmektedir. Kistlerin büyük bir kısmı adet döneminde ortaya çıkmakta ve dönem bittiğinde yok olmaktadır. Bunlara ise meme kisti ismi verilmektedir. Fakat memede bir kitle hissedildiğinde mutlaka bu durumun araştırılması gerekmektedir.
İçindekiler
Meme kisti, içi sıvı dolu olan keseciklerdir. Regl döneminde kendini göstermektedir ve bazen ağrıya neden olabilmektedir. Büyüyen bu kistler enjektör ile birlikte boşaltılmakta ve ağrı giderilmektedir. Kistlerin yapısı ise ultrason ile anlaşılabilmektedir. Basit meme kistlerinin etrafı düzgündür ve içerisinde bulunan sıvı aynı yapıdadır. Damar yapısına sahip değildir ve kansere dönüşme riski bulunmamaktadır.
Komplike meme kisti, birkaç farklı kistin bir araya gelmesi ile oluşum göstermektedir. Kistin içerisinde bölünmüş birkaç yapı bulunmaktadır. Meme çeperinde çıkıntı olan kiste ise mutlaka kanser araştırmasının yapılması gerekmektedir. Yoğun içerikli meme kistlerinde içerdeki sıvı oldukça yoğundur. Ancak içerisinde bulunan sıvının ne yapıda olduğu anlaşılamamaktadır. Mutlaka takip edilmesi gerekmektedir. İç yapısı düzensiz olan meme kistinin içerisinde kanama olabilmektedir. Aynı zamanda doku artıkları da yer alabilmektedir. İçinde bulunan sıvı düzenli değildir ve takip edilmesi gereken bir kisttir.
Meme Kanseri Kötü Huylu İse Ne Olur?
Meme Kanseri Kötü Huylu İse Ne Olur? Memede kist oluşumu oldukça sık karşılaşılan bir durumdur. Genelde ciddi bir durumun habercisi olarak algılanmamaktadır. Hormonal değişimlerden veya başka basit nedenlerden dolayı oluşum gösterebilmektedir. Kistlerin %80’li kısmının iyi huylu olduğu bilinmektedir. Ancak bazı durumlarda kötü huylu oluşumlar da meydana gelebilmektedir. Memesinde kist bulunan kişiler bu durumda rahatsızlık hissedebilmektedir. Bu oldukça doğal bir durumdur.
Kist fark edildiğinde mutlaka kontrol ettirilmesi gerekmektedir. Genelde iyi olan bu kistler nadiren kötü huylu çıkabilmektedir. Kanser oluşumuna neden olabilmektedir. Kötü huylu tümörler, çoğunlukla ameliyat ile çıkarılmaktadır. Tedavi edilebildiği bilinmektedir. Kötü huylu olan tümörler farklı dokulara sıçrayıp bu bölgeye zarar da verebilmektedir. Eğer kistler regl döneminden sonra kayboluyor ise ciddi bir sorun oluşmamaktadır.
Memede Hangi Kistler Tehlikeli?
Memede Hangi Kistler Tehlikeli? Pek çok farlı kist oluşumu meydana gelebilmektedir. Bu kitlerin çok büyük bir kısmı iyi huyludur. Fakat bazı kistlerin yapısının daha farklı olduğu ve kötü huylu olduğu anlaşılabilmektedir. Özellikle meme çeperinde çıkıntısı olan kistler, yoğun içeriğe sahip olan kistler ve iç yapısı düzensiz olan kistlerin mutlaka takibe alınması gerekmektedir. Çünkü bu kistlerin yapısı tam olarak anlaşılamamaktadır. İlerleyen dönemlerde ise kansere neden olabilme ihtimalleri bulunabilmektedir. Düzenli muayeneler ile birlikte böyle durumun oluştuğu erken dönemde fark edilebilmekte ve hızlı bir şekilde tedavisine başlanabilmektedir.
Memedeki Kitle Ne Zaman Tehlikeli?
Memedeki Kitle Ne Zaman Tehlikeli? Düzensiz sınırlı, büyüme eğilimi göstermekte olan ve sert kıvamlı olan kistlere dikkat edilmesi gerekmektedir. Ayrıca hareketsiz olarak hissedilen kitlere de dikkat edilmesi önerilmektedir. Bunlar meme kanserine neden olabilen lezyonlar olarak bilinmektedir. Meme tümörleri erken dönemde kanser öncesi oluşan lezyonlar ile tespit edilebilmektedir. Böyle bir durum ise tedavi için oldukça önemlidir.
İlerleyen dönemlerde kitle büyük bir boyuta ulaşmaktadır. Meme civarında bulunan lenf bezlerine ya da damar yapılarına yayılım gösterebilmektedir. Kitleye bağlı olarak memenin şeklinde bozulma meydana gelebilmektedir. Aynı zamanda meme ucunda yer değiştirme, ciltte bozulma, kaşıntılı döküntü gibi sorunlar da oluşum gösterebilen şikayetler arasında yer almaktadır.
İlgili içerik: Fibroadenom Nedir?