Tiroid (Guatr) Ameliyatı

Tiroid (Guatr) Ameliyatı Nedir?

Tiroid bezinizin tamamının veya bir kısmının cerrahi olarak çıkarılması işlemine “tiroidektomi” denilir. Tiroidektomi; tiroid kanseri, kanser şüphesi, kanser olmaksızın tiroidin büyümesi (guatr) veya aşırı hormon salgılması (hipertiroidizm) gibi durumlarda tedavi amaçlı kullanılır.

Tiroid bezinin bir kısımın çıkarılmasına kısmi tiroidekotomi, tamamının çıkarılmasına total tiroidektomi denilir. Hangi cerrahinin seçileceği; hastalığın nedenine, yaygınlığına, evresine, hastanın genel sağlık durumuna ve hastanın tercihine göre belirlenir. Kısmi tiroidektomide ameliyattan sonra tiroid hormon kullanım ihtiyacı olmayabilir. Ancak bezin tamamının çıkarıldığı işlemlerde ameliyat sonrası tiroid hormon desteği verilir.

Tiroid (Guatr) Ameliyatı Olası Riskleri Nelerdir?

Tiroidektomiler genelde güvenlir işlemlerdir. Ancak her ameliyatta olduğu gibi kendine özgü istenmeyen beklenen riskler vardır.

  • Kanama
  • Enfeksiyon
  • Paratiroid bezlerinin cerrahi olarak hasar görmesi veya çıkarılması. Bunun sonucu olarak düşük kan kalsiyum seviyeleri nedeniyle vücutta uyuşma, karıncalanma veya kas kramplar.
  • Havayolu tıkanıklığı. Erken dönem kanamalara bağlı görülebilir.
  • Sinir hasarı. Ses tellerini uyaran sinirin hasarı sonucu kalıcı yada geçici ses kısıklığı veya ses zayıflığı.

    tiroid-guatr-ameliyati-olasi-riskleri-nelerdir

    tiroid-guatr-ameliyat-tipleri

    Tiroid (Guatr) Ameliyat Tipleri

    Tiroid bezinin çıkarılması için birçok farklı yöntem tanımlanmıştır. Hangi yöntemin uygulanacağı, hastalığa, hastalığı evresine, cerrahın deneyimine ve hastanın tercihine göre belirlenir. Tüm yaklaşımlarda eksiksiz olarak tiroid bezinin tamamı yada bir kısmının alınmasını sağlayabilir. Özellikle endoskopik yada robotik yöntemlerde yeterli dokunun çıkarılmayacağı yada ameliyatın eksik yapılacağı endişesi yersizdir.

    Geleneksel (Açık) Tiroidektomi

    Bu yaklaşım, tiroid bezinize doğrudan erişim için boynunun ön kısmında bir kesi yapmasını içerir. Dünyada halen en sık uygulanan yöntemdir. Boyunda azda olsa ameliyata bağlı yara izi kalır. Ameliyat genelde 1-2 saat arasında genel anestezi altında uygulanır.

    Endoskopik (Kapalı) Tiroidektomi

    Endoskopik sistemler kullanılarak uygulanan tiroidektomi yöntemidir. İlk tarif edilen yöntemler yine boyun ön kısmından yapılan küçük bir kesi ve endoskopik sistemler ile uygulanan yöntemlerdi. Daha sonra boyun bölgesinde ameliyata bağlı izin olması istenmediği için, boyundan uzak yerlerden tiroid bezi çıkarılması yöntemleri geliştirildi. En çok bilinenleri; koltuk altı (aksiller), koltukaltı ve meme başı (BABA), kulak arkası (rektro aurikuler) ve en son tariflenen dudak içinden yöntemlerdir. Hemen hepsinde tiroid bezi tam yada kısmı olarak çıkarılabilmektedir. En son tarif edilen dudak içinden izsiz tiroid ameliyatı (TOETVA) tamamen izsiz olması sebebi ile diğer yöntemlerden ayrılmaktadır.

    Robotik Tiroidektomi

    Endoskopik tiroidektomiye benzer yerlerden yapılan ancak, endoskopik sistemler yerine robotik sistemlerin kullanıldığı cerrahilerdir. Endoskopik aletler yerine, robotik kollar ile ameliyat gerçekleştirilir. Maliyetinin yüksek olması ve sınırlı merkezlerde bulunuyor olması nedeni ile çok fazla yaygınlaşamamıştır.

    Sosyal Medyada Paylaş:

    Bunlar da İlginizi Çekebilir

    hipertiroidi-tiroid-bezinin-asiri-calismasi
    Hipertiroidi (Tiroid Bezinin Aşırı Çalışması)

    Tiroid hormonlarının aşırı üretilmesine “hipertiroidizm” denilmektedir. Halk arasında zehirli guatr olarak bilinen hiper…

    Devamını Oku
    graves-hastaligi
    Graves Hastalığı

    Tiroid bezinin fazla çalışması ile karakterize otoimmun (bağışıklık sisteminde aşırı duyarlılık) bir hastalıktır. Fazla …

    Devamını Oku
    tiroid-kanseri-nedir
    Tiroid Kanseri Nedir?

    Tiroid Kanseri Nedir? Tiroid bezi, ortalama 20-25 gram ağırlığında ve iç salgı fonksiyonuna sahip bir organdır. İyot kul…

    Devamını Oku

    Ne Aramıştınız?