Fibroadenom

Fibroadenom Nedir?

Kadınlarda her yaşta en sık rastlanan solid (dokusu katı olan), selim (iyi huylu) meme tümörleridir. Radyolojik olarak selim olduğunu düşündüğümüz solid tümörlerin kitlelerin çoğunluğu fibroadenomlardır. En sık 20-40 yaş arasında görülür. Hastaların %20’ de sayıları birden fazla olma eğilimindedir. Fibroadenomlar muayenede kolayca ele gelir. Çevre meme dokusundan sınırları belirgin şekilde ayrılmıştır. Bazen birden fazla lobüllü de olabilir.

Muayene sırasında yüzeyin düzgün olması, çevre dokulara yapışık olmaması ve parmakların arasından kolayca kayan yapısı ile fark edilir. Genellikle 6 aylık aralıklarla 2.5 -3 yıl takip edilmelidir. Fibroadenomlar kansere dönüşmese de fibroadenomları taklit eden kanserler mevcuttur. Böyle durumlarda uzun vadeli takip ve şüpheli durumlarda iğne biyopsileri ile tanı koyulur.

Fibroadenomların tek başına büyüme göstermesi cerrahi tedavi gerektirmez. Çok büyüyen elle hissedilen boyuta gelen, ele gelerek hastada anksiyeteye neden olan fibroadenomlar cerrahi olarak çıkarılabilir.

 

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

meme-apsesi
Meme Apsesi

Meme apsesi (mastit); meme dokusunun iltihaplanmasıdır. Meme ağrısı, memede şişlik, ısı artışı, kızarıklıkla kendini bel…

Devamını Oku
meme-kanseri
Meme Kanseri

Meme kanseri, meme dokusundaki hücrelerde gelişen kanserlerdir. Meme kanseri kadınlarda görülen kanser tipler arasında b…

Devamını Oku
meme-kisti
Meme Kisti

Memede oluşan kistler bazı kişilerde mikrokist ismi verilen çok küçük yapılar şeklinde görülür. Bazı kişilerde ise fizik…

Devamını Oku

Ne Aramıştınız?