Meme Ağrısı

Meme ağrısı, özellikle kadınlarda daha sık karşılaşılmakta ve bazen dönemsel nedenlerden kaynaklanarak bazen de ciddi bir sorunun habercisi olarak karşımıza çıkmaktadır.

Bir diğer adı da mastalji olan meme ağrısı meme dokusunda hassasiyet, zonklama, keskin, memeye bıçak saplanır gibi ağrı, yanıcı ağrı veya sıkışma hissine kadar çok farklı şekillerde görülebilmektedir. Bazen tek memede bazen ise her iki memede kendini hissettirmektedir.

Meme Ağrısı Neden Olur?

Meme ağrısı, genellikle adet dönemlerinin başlamasından 3-4 gün önce başlamaktadır. Tekrarlayan meme ağrısı; adet döngüsü ve hormon değişikliği sebebiyle her ay ortaya çıkabilmektedir. Ergenlik ve menopoz döneminde görülebilmektedir. Dikkat edilmesi gereken şey ağrıların ne kadar sürdüğüdür. Bir aydan fazla süren ağrıları, adet dönemiyle ilişkilendirmek yanlıştır.

  • Meme ameliyatları,
  • Süt kanal veya bezlerinin enfeksiyonu,
  • Emzirme,
  • Dar kıyafetler,
  • Memenin büyük olması,
  • Menopoz sonrası hormon tedavisi,
  • Kısırlık tedavisi için ilaç kullanımı,
  • Zorlayıcı göğüs egzersizleri gibi birçok durumun sonucu olarak meme ağrısı görülebilmektedir.

Erkeklerde ise östorojen ve testesteron hormonlarının dengesizliğinden kaynaklanan jinekomasti (meme dokusunda artış) durumunda meme ağrısı görülebilir. İyi huylu bu büyüme, memenin boyutu ve şeklini değiştirdiğinden dolayı ağrıya neden olabilir.

 

meme-agrisi-neden-olur

 

Meme Ağrısı Hangi Hastalıkların Belirtisidir?

Meme ağrısı nedenlerine bakıldığında dönemsel olduğu veya bir hastalık sonucu bu şikayetin ortaya çıktığı görülmektedir. Meme ağrısı; iyi/kötü huylu tümör varlığı (fibroadenomlar), memede kist, yumurtlama bozukluğu ve meme kanseri gibi hastalıkların sonucunda görülebilmektedir. Meme kanserinde meme ağrısı çok sık görülmese de ihtimal dahilinde sayılmaktadır. Meme ağrısının nedeni ne olursa olsun mutlaka meme muayenesi yapılmalı ve meme ultrasonu gibi görüntüleme teknikleri kullanılmalıdır. Meme ağrısının bir hastalık belirtisi olabileceği gözden kaçırılmamalıdır

Meme Ağrısının Türleri

Meme ağrısı türleri; adet döngüsüne bağlı döngüsel meme ağrısı ve döngüsel olmayan meme ağrısı olarak iki türde incelenmektedir. Meme ağrısı genellikle döngüsel şekilde görülmekte ve iki memeyi de etkilemektedir. Bu türdeki ağrılar keskin olabilir ve şişlik görülebilir. Adet dönemiyle ilişkili olanlar siklik ağrılar olarak adlandırılmaktadır.

Döngüsel olmayan meme ağrıları; herhangi bir hastalık nedenli, travma, meme kanseri, yaralanma gibi nedenlerle alakalı olabilmektedir. Memeden biri veya ikisi de etkilenebilir. Döngüsel olmayanlar nonsiklik ağrılar olarak adlandırılmaktadır.

 

meme-agrisi

 

Meme Ağrısı Nasıl Teşhis Edilir?

Memedeki ağrı; birkaç haftadan fazla her gün devam ederse, memenin belirli bir bölgesinde oluşursa, zamanla şiddetinde artma olursa, günlük aktiviteleri bozmaya başlarsa ve uykudan uyandıracak kadar şiddetli ise zaman kaybetmeden doktora başvurulmalıdır. Meme ağrısı için doktora gidildiğinde ilk önce hastanın öyküsü alınmaktadır. Hangi dönemlerde ağrı olduğu, ne kadar sürdüğü, o sürecin nasıl geçtiği, günlük hayatını etkileyip etkilemediği öğrenilmektedir. Teşhis için 40 yaşından küçük kişilere meme ultrasonu, 40 yaşından büyük kişilere de mamografi ve meme ultrasonu yapılmaktadır. Enfeksiyon durumu da değerlendirilmelidir.

Meme Ağrısı Tedavi Yöntemleri

Meme ağrısının kaynağına bakılarak tedavi planı çizilmektedir. Altta yatan sebep detaylı şekilde değerlendirilmeli ve ayrıntılı fiziki muayene yapılmalıdır. Hormon değişikliklerinden kaynaklı bir meme ağrısı yaşanıyorsa yaşam tarzı değişikliği bir tedavi yöntemi olarak kullanılabilmektedir. Meme destekleyici sütyen giymek, stresten kaçınmak, kafein tüketiminin sınırlandırılması, Sağlıklı beslenmek bu tedavi yönteminin bir parçası olabilmektedir.

Meme ağrısı eğer kullanılan bir ilaç nedeniyle gerçekleşiyorsa da alternatif ilaç türleri denenmelidir. Tanı sırasında bir hastalıktan şüpheleniliyorsa, o hastalığın tedavisi yapılmalıdır.

Meme Ağrısı ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Meme ağrısı tehlikeli mi?

Meme ağrısı, ağrının nedenine göre ciddi bir problem olabilir. Bunun için ağrının altında yatan neden araştırılmalıdır. Ancak genellikle adet dönemi ya da yanlış sütyen kullanımı gibi nedenlerden dolayı dönemsel şekilde görülmektedir.

Meme ağrısı nerelere vurur?

Meme ağrısı bazen tek memede bazen iki memede birden görülebilir. Koltuk altı ve kol kısmında ağrılara, hassasiyete neden olabilir.

Stres meme ağrısı yapar mı?

Stresli bir ruh halindeyken meme ağrısının yaşanması görülebilmektedir. Özellikle ailesinde meme kanseri geçmişi olan kişilerde psikolojik olarak meme ağrısı yaşanması görülmektedir.

Memede ağrı kanser belirtisi mi?

Meme kanseri olan kişilerde nadir de olsa meme ağrısı görülebilmektedir. Meme ağrısı yaşayan kişiler meme muayenesini detaylı şekilde olmalıdır.

Meme ağrısı için hangi doktora gitmeliyim?

Meme ağrısı, meme hastalıkları konusunda Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Bülent Dinç uzman bir doktordur.

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

kotu-huylu-meme-kisti
Kötü Huylu Meme Kisti

Kötü huylu meme kisti, son dönemde en sık merak edilen konular arasında yer almaktadır. Memede ele gelen kitleler meme k…

Devamını Oku
iyi-huylu-meme-kisti
İyi Huylu Meme Kisti

İyi huylu meme kisti, birçok farklı türe sahiptir ve birbirinden farklı şekilde gelişim gösterebilmektedir. Memede en sı…

Devamını Oku
meme-apsesi
Meme Apsesi

Meme apsesi (mastit); meme dokusunun iltihaplanmasıdır. Meme ağrısı, memede şişlik, ısı artışı, kızarıklıkla kendini bel…

Devamını Oku

Ne Aramıştınız?