Guatr Ameliyatı

Guatr ameliyatı, tiroid bezini cerrahi yol ile çıkarılması olarak tanımlanmaktadır. Guatr genel anlamı ile tiroid bezinin büyümesi olarak adlandırılmaktadır. Tiroid bezlerinin içerisinde oluşan içi sıvı ya da katı dokular tiroid nodülü olarak isimlendirilmektedir. İyot eksikliği, aile öyküsü, haşimato hastalığı, tiroid kistleri tiroid nodüllerin oluşmasına neden olmaktadır. Aynı zamanda radyoaktif maddelere maruz kalınması da bu duruma neden olmaktadır.

Tirod bezlerinin büyümesi olarak bilinen guatr hastalığı, belirgin olan kitlelerin yanı sıra yutkunma, nefes alma güçlüğü ve kronik öksürük gibi durumlara neden olabilmektedir. Aşırı büyüme göstermediğinde ise boğazda sıkılma hissine neden olmaktadır. Tanı konulduktan sonra eğer gerekli görülür ise ameliyat yöntemine başvurularak tedavi gerçekleştirilmektedir.

Guatr Ameliyatı Nedir?

Guatr Ameliyatı Nedir? Normalde riski bulunmayan bir durum olan guatrın bazen cerrahi yöntemler ile tedavi yapılmasına gerek duyulmaktadır. Ameliyat yöntemine şu durumlarda gerekli görülmektedir:

  • Biyopsi sonucunda kanser tespit edildiğinde
  • Kanser riski açısında şüpheli bir durum fark edildiğinde
  • Boyuna baskı uygulamakta olan ve büyümüş olan tiroid bezleri sonucunda hastanın nefes alma sorunları yaşaması
  • Uzun süreli ilaç kullanımı ile tedavi gerçekleştirilemediğinde
  • Tiroid bezinin fazla büyümesi ise estetik kaygı oluşturması durumunda
  • Tiroid hormonunun fazla salgılandığı ve toksik adenom olarak bilinmekte olan iyi huylu nodüllerin varlığında
  • Nodül küçük olmasına rağmen kanser riski taşıdığında
  • Yutkunma ve nefes alma problemleri oluşmaya başladığında

guatr-ameliyati-nedir

guatr-ameliyatinin-riski-var-mi

Guatr Ameliyatının Riski Var mıdır?

Guatr Ameliyatının Riski Var mıdır? Ameliyatın iki riski bulunmaktadır. Bunlardan ilki ses tellerine gitmekte olan sinirlerin zedelenmesidir. Bir diğeri ise tiroid bezi komşuluğunda yer alan ve kalsiyumu düzenleyen paratiroid bezinin zedelenmesidir. Fakat bu risklerin en aza indirilmesi için kullanılan bazı teknikler bulunmaktadır. Dünya çapında bakıldığında bu risklerin oldukça nadir oluştuğu gözlemlenmektedir. Geçici olarak meydana gelmektedir. Geçici olarak ses teli felci geçirilebilmektedir. Böylelikle seste değişimler meydana gelebilmektedir. Nadiren de paratiroid bezinin çalışmaması ve kalsiyum oranının düşmesi gibi sorunlar oluşabilmektedir. Kalıcı bir zedelenmenin yaşanması binde bir oranda gerçekleşmektedir.

Guatr Ameliyatı Nasıl Yapılıyor?

Guatr Ameliyatı Nasıl Yapılıyor? Öncelikle hasta genel anestezi ile uyutulmaktadır. Operasyonun süresi yaklaşık 90 dakika ile 120 dakika civarında sürmektedir. Hastanın durumunun detaylarına bağlı olarak sürede değişim görülebilmektedir. Ameliyattan sonra ise hastanın bir gün hastanede yatması gerekmektedir. Sonrasında taburcu edilmektedir.

İşlemde ilk olarak boynun ön yüzüne yatay bir kesi uygulanmaktadır. Tiroid bezinin damarları bağlanıp kesilip bezin büyük bir bölümü veya belirli bir kısmı çıkarılmaktadır. Eğer kötü huylu bir hastalıktan şüpheleniliyor ise tamamı çıkarılmaktadır. Operasyon esnasında önemli olarak tiroid bezine yakın paratiroid bezleri, ses çıkarma fonksiyonları ve sinirler özenle korunmaktadır. Bu sayede ameliyatın riskleri minimum düzeye indirilmektedir.

guatr-ameliyati-ne-kadar-surede-iyilesir

guatr-ameliyati-nasil-yapiliyor

Guatr Ameliyatı Ne Kadar Sürede İyileşir?

Guatr Ameliyatı Ne Kadar Sürede İyileşir? Ameliyat sonrasında etkin ve kalıcı bir tedavi gerçekleştirilmiş olmaktadır. Bez çıkarıldıktan sonra hastalığın tekrarlama riski bulunmaktadır. Ancak bu düşük bir ihtimaldir. Bezin tamamı çıkarıldığında hastaların hayat boyunca bir ilaç kullanması gerekmektedir.

Yaranın yakın bir kısmında dışarıya uzatılmış bir dren bulunmaktadır. Drenin takılmasının nedeni ise ameliyat alanında oluşabilecek sızmaların vakum ile birlikte dışarı çıkarılmasıdır. Ertesi gün bu dren sorun oluşmadan dışarı çıkarılmaktadır. Operasyondan birkaç saat geçtikten sonra hasta kendine gelmektedir. Konuşabilir ve ağızdan gıda alabilir. Aynı zamanda normal bir biçimde yürüyebilmektedir. Boynunu da kolayca hareket ettirebilmektedir. Şiddetli bir ağrı yaşanmamakta ve hasta ertesi gün taburcu edilmektedir.

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

hipertiroidi-tiroid-bezinin-asiri-calismasi
Hipertiroidi (Tiroid Bezinin Aşırı Çalışması)

Tiroid hormonlarının aşırı üretilmesine “hipertiroidizm” denilmektedir. Halk arasında zehirli guatr olarak bilinen hiper…

Devamını Oku
hashimoto-hasimato-hastaligi
Hashimoto (Haşimato) Hastalığı

Haşimato hastalığı Tiroid bezinin vücut savunma hücrelerince yavaş ve sürekli saldırıya uğraması ile gelişen ve tiroid b…

Devamını Oku
tiroid-kanseri-tedavisi
Tiroid Kanseri Tedavisi

Tiroid kanseri tedavisi için ilk yöntem cerrahi tekniklerin kullanılması ile tiroid bezinin tamamının ya da bir kısmının…

Devamını Oku

Ne Aramıştınız?