Graves Hastalığı

Graves Hastalığı, genel olarak 40 yaş altı kadınlarda gözüken, tiroid bezinin fazla çalışması sonucu hipertirodizme neden olan bağışıklık sisteminin (otoimmün) bozukluğudur. 

Tiroid bezinin fazla çalışması ile karakterize otoimmun (bağışıklık sisteminde aşırı duyarlılık) bir hastalıktır. Fazla çalışama sonucu hipertirodizme neden olur. Genelde 40 yaş altı kadınlarda sık görülür.

Bu hastalığın nedeni tam olarak bilinmemekle beraber, vücudun savunma hücreleri sorumlu tutulmaktadır. Vücudun savunma sistemi elemanlarının yaratmış olduğu enflamasyon süreci sonunda semptomlar ortaya çıkmaktadır. Tiroid hormonları vücutta bir çok sistemi etkilediği için, Graves hastalığı semptom ve bulgular geniş bir yelpazede karşımıza çıkabilir.

Graves Hastalığında Semptom ve Bulgular Nelerdir?

  • Kaygı ve sinirlilik
  • Sıcak hassasiyeti ve nemli cilt
  • Eller ve parmaklarda ince tremor (titreme)
  • Tiroid bezinin büyümesi (Guatr)
  • Normal yemeğe rağmen kilo kaybı
  • Azalmış libido ve erektik disfonksiyon (erkeklerde sertleşme sorunu)
  • Adet düzensizliği
  • Sebepsiz ishal
  • Genelde kaval kemiği ve ayak sırtın derisinin ödemli, kırmızı,  pul pul dökülmesi  (Graves dermopatisi)
  • Hızlı veya düzensiz kalp atışı (çarpıntı)
  • Halsizlik
  • İleri doğru çıkık gözler (Graves oftalmopatisi)
  • Uyku düzensizliği

graves-hastaliginda-semptom-ve-bulgular-nelerdir

graves-hastaligi-tanisi

Graves Hastalığı Tanısı

Hastanın hikayesi dinlenip, fizik muayenesi yapıldıktan sonra Graves hastalığından şüphe edilirse, laboratuvar testleri ve görüntüleme ile tanı doğrulanır.

Tıbbi Hikaye

Ailesel yatkınlıklar, diğer sistemik şikayetler, ilaç ve sigara kullanımı sorgulanır.

Fizik Muayane 

Genel bir sistemik muayene yapılır. Arteryel kan basıncı ve nabız kontrol edilir. Ayrıca göz ve cilt bulguları ile ellerdeki titremeler değerlendirilir. Tiroid bezi elle muayene edilerek, büyüklüğü, nodül varlığı, ısı artışının olup olmadığı ve hassasiyeti araştırılır.  

Laboratuvar Testleri

Öncelikle tiroid bezinin fonksiyonlarını gösteren TSH (tiroid uyarıcı hormon), serbest T3 ve serbest T4 testleri incelenir. Ayrıca Graves hastalığında yükselme eğiliminde olan anti-TPO ve anti-TG gibi otoantikorlar değerlendirilmelidir. Ayrıcı tanıda ise TRAb (tirotropin reseptör antikoru) yardımcı olabilir.

Tiroid Ultrasonu

Tiroid bezinin anatomik yapısını, büyüklüğünü, kanlanmasını ve nodül varlığı araştırmak için yapılmalıdır. Gerekli durumlarda örnek alabilme imkanı sağlamaktadır.

Tiroid Sintigrafisi 

Graves hastalığının diğer hipertiroidi sebeplerinden ayırmada yardımcı bir yöntemdir. Hem bezin anatomisi hakkında hem de ayrıcı tanıda kullanılabilir.  

Graves Hastalığı Tedavisi

Graves hastalığı için uygulanacak tedavi; hastanın yaşına, hastalığın seviyesine, ek hastalık ve gebelik durumuna, daha önce uygulanmış ilaç tedavilerinin yanıtına göre konu hakkında deneyimli endokrinoloji ve genel cerrahi hekimlerince belirlenir. Tedavi amaç tiroid hormon seviyelerini azaltmak ve tiroid hormonlarının sistemik etkilerini ortadan kaldırmaktır.

Graves Hastalığında İlaç Tedavisi

Tiroid hormonlarının aşırı salınımına bağlı ortaya çıkan çarpıntı, sinirlilik, yüksek tansiyon ve ellerdeki titremeleri ortadan kaldırmak için (beta bloker ilaçlar) ayrıca tiroid bezinden hormon salgısını azaltmak için (anti-tiroid ilaçlar) kullanılırlar. 

Graves Hastalığında Radyoaktif İyot Tedavisi

Ağızdan verilen radyoaktif madde ile tiroid dokusunun tahrip edilmesi esasına dayanır. Gebelerde, gebelik düşünenlerde ve emzirenlerde kullanılmaz.

Graves Hastalığı Cerrahi Tedavi Yöntemleri

Tiroid bezinin tamamının veya bir kısımının çıkarılması işlemidir. Tiroid bezinde nodül yada kanser şüphesi, gebelik yada gebelik düşüncesi olan hastalarda uygulanır. Ayrıca orta-ileri derecede graves oftalmopatisi olanlar ile diğer tedavi yöntemlerinin başarılı olmadığı hastalarda uygulanır. En ciddi komplikasyonu ses kısıklığı olabilmesidir. Bu nedenle ameliyatın özellikle tiroid cerrahisi konusunda deneyimli cerrahlar tarafından uygulanması önerilir.

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

tiroid-guatr-ameliyati
Tiroid (Guatr) Ameliyatı

Tiroid bezinizin tamamının veya bir kısmının cerrahi olarak çıkarılması işlemine “tiroidektomi” denilir. Tiroidektomi; t…

Devamını Oku
hashimoto-hasimato-hastaligi
Hashimoto (Haşimato) Hastalığı

Haşimato hastalığı Tiroid bezinin vücut savunma hücrelerince yavaş ve sürekli saldırıya uğraması ile gelişen ve tiroid b…

Devamını Oku
tiroid-guatr-bezi
Tiroid (Guatr) Bezi

Tiroid bezi boynumuzda nefes borumuzun önünde yer alan, şekil itibari ile kelebeğe benzeyen, ve metabolizmayı düzenleyen…

Devamını Oku

Ne Aramıştınız?