Tiroid Kanseri Tedavisi

Tiroid Kanseri Tanısı

Tiroid Kanseri Tanısı Nasıl Konur? Kanser tanısı için yapılan en önemli inceleme yöntemi ultrasonografidir. Eğer ultrasonografide tiroid nodülü saptanır ise nodül, kanser yönünden şüpheli özellikle taşıyor ise iğne aspirasyon biyopsisi yapılmaktadır.

Detaylı incelemelerin sonucunda ise hastanın durumu hakkında teşhis konulmakta ve buna uygun bir tedavi planlaması hazırlanmaktadır.

Tiroid Kanseri Tedavisi Nasıldır?

Tiroid Kanseri Tedavisi Nasıldır? Tedavi hastadan hastaya farklılık göstermektedir. Her hastanın durumunun boyutu farklı olduğundan dolayı tedaviler kişiye özel olarak hazırlanmakta ve böylelikle daha başarılı sonuçların elde edilmesine olanak sağlanmaktadır. Pek çok kişinin tedavisinde başarılı sonuçlar elde edildiği görülmektedir. Ancak nadiren de olsa olumsuz durumlar ile karşı karşıya kalınabilmektedir. Hastanın durumunun detaylarına göre değişim görülmektedir. 

tiroid-kanseri-tedavisi-nasildir

tiroid-kanseri-tanisi-nasil-konur

 

Tiroid Kanseri Ameliyatı

Tiroid kanseri ameliyatı, kanserin tedavisi için en sık tercih edilen yöntemler arasında yer almaktadır. Ana yöntem olarak da bahsedilebilmektedir. Ameliyat esnasında tiroid bezinin tamamı ya da belirli bir kısmı alınmaktadır. Eğer lenf bezlerine de yayılma göstermiş ise bu bölgede ameliyat esnasında çıkarılmaktadır. İlk olarak hastanın boynunda 4-8 cm civarında bir kesi açılmaktadır. Direkt olarak uygulanan yöntem kanserin nasıl bir durumda olduğuna göre değişim gösterebilmektedir. Ayrıca ameliyat hem açık ameliyat yöntemiyle hem de kapalı şekilde gerçekleştirilebilmektedir. Ameliyat öncesinde ise hasta detaylı bir şekilde bilgilendirilmekte ve duruma göre ameliyat gerçekleştirilmektedir.

Bununla birlikte tiroid kanseri ameliyatının ortalama 2-3 saat civarında sürdüğü bilinmektedir. Ancak bu süre hastadan hastaya  ve uygulanan yönteme göre değişim gösterebilmektedir. Kanserin hangi evrede olduğu, yapısı, büyüklüğü ve yeri süreyi etkileyen faktörler arasında yer almaktadır. Aynı zamanda ameliyat genel anestezi uygulanarak gerçekleştirilmektedir.

Tiroid Kanseri Ameliyatı Sonrası

Tiroid kanseri ameliyatı sonrası bazı hastaların tedavisine radyoaktif iyot ile devam edilmektedir. Hastada bulunan tümörün durumuna ve yayılmasına bakılarak ameliyat sonrası da bu şekilde tedavi sürdürülebilmektedir. Bunun amacı ise kalan kanserli hücrelerin tamamını yok etmektedir. Ayrıca ameliyat gününde hastada kanama, ses kısıklığı ve kalsiyum düşüklüğü gibi sorunlar oluşabilmektedir. Boğazda açılan kesiden dolayı ağrı oluşumu da gözlemlenebilmektedir.

Ameliyat sonrasında hastanın hormon üretimini sağlaması amacıyla bazı ilaçlar verilmektedir. İlaçlar mutlaka doktor kontrolü altında kullanılmalıdır. Bu ilaçların verilme sebebi ise tiroid bezlerinin bir kısmının ya da tamamının alınmasından kaynaklanmaktadır. Yine ameliyat sonrası dönemde düzenli olarak muayeneye gidilmesi gerekmektedir. Bunun nedeni ise hastalığın yeniden oluşup oluşmadığına dair kontrol etmek olarak söylenebilmektedir. Tekrar eden bu muayenelerde gerekli tetkikler yapılmakta ve hasta detaylı bir şekilde kontrol edilmektedir.

İlgili içerik: İzsiz Kapalı Tiroid Ameliyatı

Tiroid kanseri ameliyatı riskli mi?

Tiroid kanseri ameliyatı; enfeksiyon ve kanama riski taşırlar. Ses telleri ve paratiroid bezleri zarar görebilir.

Tiroid ameliyatı sonrası kaç gün hastanede kalınır?

Tiroid ameliyatı sonrası en az iki gün hastanede yatış gerekmektedir.

Tiroid ameliyatı zor mudur?

Tiroid ameliyatı, zor bir operasyon değildir. Sonuçları da genellikle başarılı olur.

Tiroid kanseri ameliyatından sonra hasta nelere dikkat etmeli?

Tiroid kanseri ameliyatından sonra aşırı yağlı besinlerden ve dengesiz beslenme şekillerinden uzak durulması gerekmektedir. Tiroid hormonlarını düzenli kullanmalı ve doktorunun belirttiği sürelerde kontrolünü yaptırmalıdır.

Tiroid ameliyatları kaç saat sürer?

Sadece tiroid bezinin alındığı açık teknikli ameliyatlar yaklaşık bir saat, robotik cerrahi ya da endoskopik (kapalı) teknikle yapılan ameliyatlar ise yaklaşık üç saat sürebilmektedir.

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

tiroid-guatr-bezi
Tiroid (Guatr) Bezi

Tiroid bezi boynumuzda nefes borumuzun önünde yer alan, şekil itibari ile kelebeğe benzeyen, ve metabolizmayı düzenleyen…

Devamını Oku
guatr
Guatr

Guatr, en yaygın görülen tiroid hastalıklarından biridir. Tiroid bezinin şişmesine ve büyümesine verilen isimdir. Tiroid…

Devamını Oku
guatr-ameliyati
Guatr Ameliyatı

Guatr ameliyatı, tiroid bezini cerrahi yol ile çıkarılması olarak tanımlanmaktadır. Guatr genel anlamı ile tiroid bezini…

Devamını Oku

Ne Aramıştınız?