İzsiz Paratiroid Ameliyatı Nedir?

İzsiz Paratiroid Ameliyatı Nedir? Ameliyat esnasında bezlerin tamamının ya da bir kısmının çıkarılması gerekmektedir. Uygulanan işlem herhangi bir iz bırakılmadan gerçekleştirilmektedir. İzsiz bir biçimde yapılan bu işlemler ağızdan veya alt dudak içerisinden gerçekleştirilmektedir. Normalde boyun tabakasının üzerinde açılan kesiler ile gerçekleştirilmekte olan cerrahi işlem bu şekilde yapıldığında boyunda bir kesi açılmasına gerek duyulmamaktadır.

Ancak bu işlem tüm paratiroid sorunları için kullanılamamaktadır. Bu işlemin gerçekleştirilebilmesi için bu bezlerinin boyutunun ciddi bir oranda büyük olmaması gerekmektedir. Bezlerin ciddi bir oranda büyümesi izsiz ameliyatın yapılmasını zorlaştırmaktadır. Ayrıca ileri derece kanserde de bu işlem uygulanamamaktadır.

Paratiroid Nedir?

Paratiroid Nedir? Vücudun en ufak parçalarından bir tanesidir. Tiroid bezinin hemen yanında yer almaktadır. Bu bezin dört parçadan oluştuğu bilinmektedir. Ana işlevinin ise kandaki kalsiyum düzeyini dengelemek olduğu gözlemlenmektedir. Paratiroid bezleri kapasitesinin üzerinde ya da altında çalışabilmektedir. Böyle bir durum ise kalp damar sağlığını ve böbrekleri etkileyebilmektedir. Bundan dolayı da çok fazla hastalık ortaya çıkabilmektedir.

Paratiroid bezi çeşitli tanı yöntemleri ile incelendiğinde teşhis gerçekleştirilebilmektedir. Eğer herhangi bir problem bulunmakta ise tedavi süreci başlatılmaktadır. Laparoskopik ve endoskopik yöntemler ile işlemler gerçekleştirilebilmektedir.

paratiroid-nedir

paratiroid-belirtileri-nelerdir

Paratiroid Belirtileri Nelerdir?

Paratiroid Belirtileri Nelerdir? Kanda fazla kalsiyum bulunduğunda ortaya çıkan belirtileri şu şekilde sıralanmaktadır:

  • Yorgun ve zayıf hissetmek
  • Kafa karışıklığı, hafıza kaybı
  • Depresyon, sinirlilik ve zihinsel karışıklık
  • Böbrek taşı
  • Kemik ve eklem ağrısı, osteoporoz
  • Kemik kırılmaları
  • Karın ağrısı, mide ekşimesi
  • Kusma
  • Kabızlık
  • Yüksek tansiyon
  • Artan idrara çıkma isteği

Paratiroid Kimlerde Görülür?

Paratiroid Kimlerde Görülür? Öncelikle paratiroid bezleri boyunda ve tiroid bezinin çevresinde yer almaktadır. Genellikle bezelye büyüklüğünde, oval şekilli ve dört adet bulunmaktadır. Bu bezin işi vücudun kalsiyumu nasıl kullandığını yönetmeye yardımcı olan paratiroid hormonunu üretmektir. Zaman zaman bu bezlerde bazı sorunların çıktığı görülebilmektedir. Bu sorunların ise kadınlarda erkeklere oranla daha fazla olduğu görülmektedir. Özellikle de 50 ile 70 yaş aralığında daha sık rastlanılmaktadır.

Paratiroid Nasıl Teşhis Edilir?

Paratiroid Nasıl Teşhis Edilir? Genellikle boyun ultrasonografisine başvurulmakta ve böylelikle durum hakkında detaylı bir inceleme gerçekleştirilmektedir.

İzsiz Paratiroid Ameliyatı Nasıl Yapılır?

İzsiz Paratiroid Ameliyatı Nasıl Yapılır? Alt dudak aracılığı ile gerçekleştirilmekte olan bir işlemdir. Laparoskopik aletler kullanılarak işlem uygulanmakta ve böylelikle hastanın boynunda herhangi bir iz açılmasına gerek duyulmadan işlem gerçekleştirilmektedir. Estetik anlamda oldukça avantajlı bir ameliyattır ve bundan dolayı sıkça tercih edilmektedir.

izsiz-paratiroid-ameliyati-sonrasi

izsiz-paratiroid-ameliyati-nasil-yapilir

İzsiz Paratiroid Ameliyatı Kimlere Uygulanır?

İzsiz Paratiroid Ameliyatı Kimlere Uygulanır? Herkes bu işlem için uygun görülmemektedir. Çünkü hastalardan bazılarının nodülü büyük bir boyutta olabilmektedir. Belirli bir boyutun üzerinde olan nodüller ise kapalı ameliyat yöntemi ile çıkarılamamaktadır. Bu ameliyatın uygulanması için ilk olarak hastanın detaylı bir şekilde muayene edilmesi ve işleme uygun olup olmadığının belirlenmesi gerekmektedir.

İzsiz Paratiroid Ameliyatı Sonrası

İzsiz paratiroid ameliyatı sonrasında uyulması gereken bir diyet programı bulunmamaktadır. Fakat hastanın yine de yağlı besinlerden ve dengesiz beslenmeden mutlaka kaçınması gerekmektedir. Aynı zamanda hastaların kilo almaktan kaçınması da önerilenler arasında yer almaktadır.

İzsiz Paratiroid Ameliyatı Riskleri Nelerdir?

İzsiz Paratiroid Ameliyatı Riskleri Nelerdir? Hemen her ameliyatın belli başlı bazı riskleri bulunmaktadır ancak bu riskler ile nadiren karşılaşılmaktadır. Paratiroid ameliyatında da belli başlı bazı riskler bulunmaktadır ancak bu riskler ile oldukça nadir karşılaşıldığı gözlemlenmektedir. Ameliyat sonrasında hastaların bazılarında kalsiyum oranının düştüğü bilinenler arasında yer almaktadır.

İlgili içerik: Tiroid Kanseri

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

paratiroid-ameliyatlari
Paratiroid Ameliyatları

Paratiroidektominin zorlukları arasında hastalar arasında paratiroid bezi yerleşimde geniş değişkenliklerin olması, yer …

Devamını Oku
hipoparatiroidizm
Hipoparatiroidizm

Hipoparatiroidizm, paratiroid bezinden düşük düzeyde parathormon (PTH) ürettildiği nadir bir durumdur. PTH, vücutta bulu…

Devamını Oku
paratiroid-adenomu-nedir
Paratiroid Adenomu Nedir?

Paratiroid adenomu nedir? Paratiroid bezinin tiroid bezlerinin arkasında yer aldığı görülmekte ve boyunun 2-3 mm civarın…

Devamını Oku

Ne Aramıştınız?